Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A beöntés menete

beontes.hu -
A beöntés menete
Beöntést végezni nagyon egyszerű, pár perc alatt te is megtanulhatod. Ebben a cikkben leírjuk, milyen eszközökre van szükséged hozzá, hogyan járj el, mire figyelj oda közben.

A beöntés során folyadékot juttatunk be a vastagbélbe a végbélnyíláson keresztül. A beöntést általában a bél megtisztítására vagy gyógyszerek adagolására használják. Az alábbiakban ismertetjük a beöntés elvégzésének általános menetét:

1. Szerezd be az eszközöket

A beöntéshez szükséged lesz egy megfelelő eszközre, ami lehet beöntő készülék vagy egy körtefecskendő is. Ha nem tudod melyik a megfelelő neked, itt a leírás, hogyan válassz. 

2. Készülj elő

Alaposan moss kezet szappannal. Fontos, hogy a beöntő eszköz is tiszta legyen, így használat előtt mindig most meg, fertőtlenítsd. Használhatsz meleg vizet (lásd vizes beöntés) vagy más beöntő oldatot, gyógyanyagot is. Ajánljuk figyelmedbe beöntés receptjeinket. Ügyelj arra, hogy a beöntő folyadék hőmérséklete testmeleg legyen, ne legyen sem túl hideg, sem túl forró. Kövesd az eszközhöz mellékelt utasításokat a folyadék feltöltéséhez. 

3. Helyezkedj el kényelmesen

Válassz egy kényelmes helyet a beöntés végrehajtásához, például a fürdőszoba padlóját, vagy akár egy ágyat is, ha van gumilepedőd. Fontos, hogy rendesen elférj, minden kézre essen. Síkosítsd az eszközt (ez opcionális) krémmel, olajjal, vazelinnel (lásd kiegészítők beöntéshez). Kenhetsz a beöntő cső végére és a végbélnyílásra is, hogy megkönnyítsd a behelyezést.

4. Helyezd be a beöntőcsövet

Lassan és óvatosan vezesd be a csövet a végbélnyílásba, kb. 5-10 cm mélyre. Fokozatosan tedd ezt, hogy ne okozz fájdalmat vagy sérülést! 

5. Végezd el a beöntést

Amikor a cső a megfelelő helyen van, nyisd ki a szelepet vagy szorító csipeszt, hogy a folyadék a bélbe áramolhasson. Ha beöntő labdát használsz, akkor pumpáld be a folyadékot. Fontos, hogy lassan és fokozatosan engedd ki a folyadékot a beöntőeszközből, hogy a test hozzászokjon a beöntéshez. Ha kellemetlen feszítést tapasztalsz, állj meg és pihenjen egy kicsit, mielőtt folytatnád! Amikor a folyadék bekerült a bélbe, próbáld meg bent tartani néhány percig. Ügyelj arra, hogy ellazulva feküdj vagy ülj, hogy a folyadék a helyén maradhasson.

6. Ürítsd ki a bél tartalmát

Ha székelési ingered van, nyugodtan befejezheted a beöntést. Nem kell erőlködve bent tartani a folyadékot, figyeld a tested jelzését! Ürítés közben jöhet ki folyékony széklet, ürülékdarabok vagy a vastagbélben lévő lerakódások is, ez normális.

7. Pihenj meg

Lazíts fél óráig, maradj otthon (WC közelében), ha esetleg újra el kellene menned. A beöntés a megtisztulásról (is) szól, nem érdemes kapkodva végezni, szánd ezt az időt magadra. Az eszközöket meg kell tisztítani közvetlenül a művelet után, hogy a baktériumok ne szaporodhassanak el benne, ne tudjanak megtapadni rajta. Ügyelj arra is, hogy szárazon tedd el az eszközöket.

Hogyan, milyen pózban végezz beöntést?

A beöntést általában bal oldali fekvő pózban végzik, mivel ez a legkényelmesebb és legmegfelelőbb testhelyzet a folyadék bevezetéséhez a bélbe. Ha a bal oldalunkon fekszünk, a vastagbél görbülete miatt a gravitáció is a segítségünkre van a folyadék mélyebbre engedésében. Az oldaladon fekve a jobb a térded húzd a fejed felé, a lábad hajlítsd be, de maradjon a földre támasztva. Így a jobb kezeddel kényelmesen hozzáférsz a fenekedhez és könnyen tudod kezelni a beöntő eszközt vagy fecskendőt.

Háton fekve, felhúzott térdekkel is végezheted a házi beöntést. A lábfejeidet akár a levegőbe is emelheted. A feneked alá tehetsz be törölközőket, hogy a törzsed a fejed felé lejtsen, így a folyadék mélyebbre tudjon áramlani. Úgy is fekhetsz a hátadon, hogy a feneked a fal felé néz és a felhúzott lábaidat a falnak támasztod.

Térdelő-ülő póz: térdelj le és hajolj kicsit előre. A felsőtested és a fejed legyen előre hajolva, míg a feneked még mindig a sarkaidhoz közel. Ebben a pózban vezesd be a csövet a végbélnyílásba.

Térdelő-könyökló póz: állj négykézlábra, hajlítsd be a karjaidat, az alkarodra támaszkodj, így a felsőtested előre felé lejt. 

WC-n ülő póz: egyszerűen ülj rá, kicsit billentsd meg magad valamelyik irányba, és vezesd be a beöntő fejet a végbeledbe. Ez a póz egy idő után kényelmetlen lehet, viszont előnye, hogy a WC-be elvonulva egyszerűen elvégezheted, és nem fogsz összekenni semmit.

Állva is jól lehet beöntés végezni, ha csak a végbél alsó részének kiürítése a cél. Célszerű a zuhanyzóban, kádban megállni, a felső testtel enyhén előre hajolva.

Elővigyázatossági tanácsok

  • A beöntés nem okozhat különösebb kellemetlenséget, ha vérzés, görcsölés, fájdalom lép fel, mindenképp orvosi kivizsgálásra lesz szükséged.
  • Mielőtt először alkalmazol beöntést, javasolt orvossal konzultálni. Ő pontosabb tanácsokat adhat a beöntés megfelelő módjáról és a személyre szabott dózisról.
  • Higiéniás körülmények: előkészítéskor győződj meg arról, hogy minden eszköz és a környezet is tiszta. Mosd meg a kezed alaposan szappannal és meleg vízzel.
  • Megfelelő eszközök: vásárolj beöntéshez megfelelő fecskendőt, amely könnyen kezelhető és biztonságosan használható. Ne használj más célra szánt eszközöket.
  • Kiegyensúlyozott folyadékbevitel: a beöntés előtt és után is fontos a megfelelő hidratáció. Igyál elegendő folyadékot, hogy elkerüld a kiszáradást.
  • Lehetséges mellékhatások: bár a beöntés alacsony kockázatú beavatkozás, néhány ember érzékeny lehet rá, vagy az egészségi állapota ki is zárhatja. Ha bármilyen nem várt tünetet tapasztalsz, hagyd abba a beöntés használatát és konzultálj orvosoddal!
  • Az oldal információi egészséges felnőtteknek hivatottak tájékoztatóként szolgálni, nem helyettesítik az orvosi konzultációt.