Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A körtefecskendő használata

beontes.hu -
A körtefecskendő használata

A körtefecskendő használata a beöntéshez kitűnő választás az alábbiak miatt:

 • Könnyen használható eszköz, kényelmesen megfogható, egy kézzel irányítható. Tökéletesen alkalmas otthoni beöntéshez.
 • Pontosan adagolható vele a beöntőfolyadék, célszerű épp akkorát venni, amennyi beöntést szeretnél beadni. Itt nézheted meg a körtefecskendő méreteket.
 • Higiénikus és könnyen tisztítható: a körtefecskendő könnyen tisztítható és fertőtleníthető, valamint viszonylag könnyen kiszárad.

Előkészületek, szükséges dolgok

Kelleni fog körtefecskendő(beöntő labda), beöntő folyadék, síkosító, törölköző, 40 perc szabadidő.

Beöntésként használhatsz vizet, például felforralt és testmelegre visszahűtött csapvizet, szűrt vizet, palackozott vizet. Használhatsz fiziológiás sóoldatot, olajat, glicerint illetve gyógytea forrázatot is. Nézd meg beöntés receptjeinket!

Így töltsd fel a körtefecskendőt

A körtefecskendő használata előtt moss alaposan kezet, mosd meg az eszközt is, fertőtlenítsd vagy forrald ki.

 • Ha a beöntéshez vizet használsz, merítsd bele az összenyomott fecskendőt, és szívd tele vízzel.
 • Ha nem tudod víz alá meríteni, akkor szívd fel vele a vizet, valószínűleg több pumpálás és felszívás fog kelleni, hogy ne maradjon benne levegő.
 • Felszívás helyett bele is öntheted a folyadékot, miután levetted róla a kanült (irrigátor fejet). 

 

A körtefecskendő használatának lépései

Így végezd el a beöntést a körtefecskendővel

 1. Síkosítsd a beöntő labda kanüljét és a végbélnyílást!

 2. Vezesd be a beöntőfejet a végbélbe kb. 5-10 centiméter mélyre.

 3. Fecskendezd be a folyadékot, de csak olyan ütemben, hogy ne legyen kellemetlen érzésed.

 4. Tartsd bent a folyadékot legalább néhány percig (akár 10-20 percig is), amíg a székelési inger meg nem jön. Nem kell erővel bent tartani, ha jön az inger, nyugodtan fejezd be a műveletet, székelj!

 5. Ürítsd ki. Amikor készen állsz a székelésre, ülj a WC-re, és ürítsd ki a belet a szokásos módon. A folyadékkal együtt a vastagbélből feloldott széklet is távozik.

 6. Pihenj meg, adj magadnak fél órát a beöntés után. Azért is jó ha otthon vagy, mert jöhet újabb székelési ingered. 

 7. Tisztítsd meg a körtefecskendőt, így elkerülheted, hogy elszaporodjanak benne a baktériumok, bebüdösödjön, tönkremenjen. 

Hogyan, milyen pózban végezd el a beöntést körtefecskendővel?

A bal oldaladon fekve kényelmesen tudsz magadnak beöntést adni. A jobb kezeddel hozzáférsz a fenekedhez és tudod kezelni a beöntő labdát. A jobb lábad hajlítsd be, a térded húzd a fejed felé, de maradjon a földre támasztva.

Háton fekve, felhúzott térdekkel is végezheted a beöntést. A feneked alá tehetsz be törölközőket, hogy a törzsed a fejed felé lejtsen, így a folyadék mélyebbre tudjon áramlani. Úgy is fekhetsz a hátadon, hogy a feneked a fal felé néz és a felhúzott lábaidat a falnak támasztod.

Térdelő-könyökló póz: állj négykézlábra, hajlítsd be a karjaidat, az alkarodra támaszkodj, így a felsőtested előre felé lejt. 

WC-n ülő póz: egyszerűen ülj rá, kicsit billentsd meg magad valamelyik irányba, és vezesd be a beöntő fejet a végbeledbe. Ez a póz egy idő után kényelmetlen lehet, viszont előnye, hogy a WC-be elvonulva egyszerűen elvégezheted, és nem fogsz összekenni semmit.

Állva is jól lehet beöntés végezni, célszerű a zuhanyzóban, kádban állni, a felső testtel enyhén előre hajolva.

Elővigyázatossági tanácsok

 • Mielőtt először alkalmazol beöntést, javasolt orvossal konzultálni. Ő pontosabb tanácsokat adhat a beöntés megfelelő módjáról és a személyre szabott dózisról.
 • Megfelelő hőmérsékletű folyadékot használj (kézmeleg, testmeleg), semmiképp se legyen forró, mert ezzel komoly sérülést kockáztatsz.
 • A beöntés nem okozhat erős, kellemetlen érzést, ha vérzés, görcsölés, fájdalom lép fel, mindenképp orvosi kivizsgálásra lesz szükséged.
 • Ügyelj a higiéniára: előkészítéskor győződj meg arról, hogy minden eszköz és a környezet is tiszta. A körtefecskendő használata előtt mosd meg a kezed alaposan szappannal.
 • Megfelelő eszközök: vásárolj megfelelő méretű és típusú körtefecskendőt a használathoz. Ne használj más célra szánt eszközöket.
 • Kiegyensúlyozott folyadékbevitel: a beöntés előtt és után is fontos a megfelelő hidratáció. Igyál elegendő folyadékot, hogy elkerüld a kiszáradást.
 • Lehetséges mellékhatások: bár a beöntés alacsony kockázatú beavatkozás, néhány ember érzékeny lehet rá, vagy az egészségi állapota ki is zárhatja. Ha bármilyen nem várt tünetet tapasztalsz, hagyd abba a beöntés használatát és konzultálj orvosoddal!
 • Az oldal információi egészséges felnőtteknek hivatottak tájékoztatóként szolgálni, nem helyettesítik az orvosi konzultációt.
Tartalomhoz tartozó címkék: #körtefecskendő használata