Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beöntés gyerekeknek

beontes.hu -
Beöntés gyerekeknek

Beöntés házilag gyerekeknek - szakszerű béltisztítás gyermekeknek, otthoni körülmények között.

Mikor alkalmazható otthoni beöntés gyereknek?

Gyermekorvossal egyeztess, hogy otthoni beöntés végezhető-e, nincs-e ellenjavallata. Általánosan székrekedés esetén ajánl az orvos beöntést a gyereknek, ha más terápiák nem hoznak eredményt. Előzetesen kevésbé invazív megoldásokat kell keresni, például rostgazdag étrend, sok folyadék fogyasztása, esetleg enyhe hashajtás. A beöntés kellemetlen élmény lehet a gyermeknek, így otthoni alkalmazását csak akkor javasoljuk, ha már minden mást megpróbáltatok.

Milyen folyadékkal végezd el?

Beöntést gyerekeknek az alábbi folyadékokkal szokás adni házilag, tapasztaljátok ki, melyik hoz eredményt.

  • tiszta vízzel: forralj fel csapvizet, engedd visszahűlni testhőmérsékletűre. 30-60 ml mennyiséget használj a gyerek életkorától és testsúlyától függően;
  • fiziológiás sóoldattal: vásárolj patikában fiziológiás sóoldatot;
  • glicerinnel: amit gyógyszertárban megvehetsz, vagy például a kifejezetten gyerek beöntésként gyártott LaxaCleannel. 3-4 gramm hatóanyag már eredményes;
  • olajjal: olívaolajjal, ricinusolajjal, ásványi olajjal, amely 100%-os tisztaságú, hozzáadott anyagtól mentes.

Így adható beöntés gyereknek otthon

  1. Fektesd a gyereket az öledbe vagy az ágyban a hasára. A feneke legyen felemelve, vagy alátámasztva. Kend be a körtefecskendő végét síkosító anyaggal, hogy megkönnyítse a bevezetést. Ezeket ajánljuk: olaj, kenőcs, vazelin (eredeti Vazelin).
  2. Óvatosan vezesd be a körtefecskendőt a végbélnyílásba és pumpáld be a folyadékot.
  3. Tartsa bent, amíg a székelési inger meg nem jelenik, vagy amíg nem lesz kellemetlen. 10-30 perc is szükséges lehet a hatáshoz.
  4. Székeljen, majd pihenjen, maradjon otthon legalább egy órát. Ha kell neki, újra székeljen.

Milyen eszközök szükségesek?

A gyereknek házilag adott beöntéshez körtefecskendő, vagy más apró beöntő fecskendő szükséges. Életkortól függően 20-90 ml közötti beöntő labdát javaslunk, a nagyobb méretű beöntő készletek (amihez beöntő ballon és cső tartozik) legalább 1-2 literesek, így a méretük miatt nem alkalmasak gyerekeknek. Ezen az oldalon kifejezetten a gyerek körtefecskendőket listázzuk.

Ezekben a pózokban adható beöntés gyerekeknek

Életkortól függően többféle pózban is adható beöntés gyerekeknek. Inkább mint ötletadó tekintsetek az alábbiakra, ne pedig mint szabály. Találjátok meg azt a pózt, ami a gyereknek a legkényelmesebb. Ideális esetben a gyermek a beöntés alatt végig olyan pozícióban marad, amiben feneke a testéhez képest "felfelé néz", tehát magasabban van, és így a folyadék az alsó béltraktust át tudja járni.

Többféle pózban is beadható a beöntés a gyereknek

 

Elővigyázatossági tanácsok

Mindenképp azonnal fordulj orvoshoz, ha a gyermeked szédül, elájul; ha erős hányingere van, vagy hány; ha szokatlanul fáradt vagy gyenge; ha tartós hasmenése van; ha erős hasi fájdalma van; ha nem tud vizelni. Bármi szokatlan tünetet tapasztalsz, konzultálj gyermekorvossal!

A higiéniára nagyon ügyelj, győződj meg arról, hogy minden eszköz tiszta, a kezed tiszta, az otthoni környezet is tiszta. A beöntő körtefecskendőt vagy más eszközt használat előtt és után is el kell mosni, és kiszárítva kell eltenni.

Kérjük a fentieket csak tájékoztató jellegűnek tekintsd, hiteles tanácsot kizárólag orvos, egészségügyi szakember adhat neked és gyermekednek.