Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beöntés házilag - otthon így végezd!

beontes.hu -
Beöntés házilag - otthon így végezd!
Milyen eszközökkel tudod elvégezni a beöntést otthon? Mik a folyamat lépései, mire kell figyelned?

Ez a cikk azoknak szól, akik szeretnék megismerni az otthoni beöntés folyamatát, előnyeit, tudnivalóit. Bemutatjuk az otthoni beöntés lépéseit, az ahhoz szükséges eszközöket, a lehetséges testhelyzeteket, valamint azt, hogy milyen típusú folyadékot érdemes használni. 

Ahogy elmerülünk az otthoni beöntés témakörében, emlékezzünk arra, hogy a beöntéshez kapcsolódó elővigyázatossági intézkedések és a helyes végrehajtás elengedhetetlenek az egészség megőrzése érdekében. A természetgyógyászati gyakorlatban az otthoni beöntés céljai között vannak a test általános méregtelenítése

Szükséges eszközök, előkészületek

 1. Beöntő szett vagy körtefecskendő fog kelleni az otthoni beöntéshez. A beöntő szett általában egy tartályból és egy beöntőcsőből áll, alkalmas nagyobb mennyiségű folyadék beöntésére (akár 1-2-3 liter). A beöntő labda vagy körtefecskendő egyszerűbb, olcsóbb eszköz, segítségével kisebb adag beöntés adható. Ha bizonytalan vagy melyiket válaszd, olvasd el cikkünket (beöntő készlet vs. körtefecskendő). Segítség a körtefecskendő méretekhez.

 2. Síkosító anyag, ami segít a cső könnyebb bevezetésében, valamint minimalizálja a sérülések és irritációk kialakulásának kockázatát. Ezeket ajánljuk: olaj (pl. ricinusolaj), kenőcs, vazelin (eredeti Vazelin). Nézd meg kiegészítőinket beöntéshez.

 3. Beöntő folyadék (lásd következő bekezdés), ami nem túl hideg, nem túl meleg. Kézzel vagy hőmérővel mindig ellenőrizzük a hőmérsékletet, 36-38 °C az ideális.

 4. Törölköző vagy védőfólia: A beöntő folyadék néha szivároghat, ezért célszerű egy törölközővel vagy védőlepedővel védeni a felületet, amin fekszünk. Fekhetünk a fürdőszoba padlóján, a fürdőkádban, vagy az ágyban is. Ha már rutinosabbak vagyunk, állva is el lehet végezni.

A beöntőfolyadék elkészítése házilag

Ha vízzel végzed

A tiszta vizes beöntés a legalapvetőbb beöntési forma. Használj teljesen tiszta, testmeleg vizet. Ha csapvizet használsz, akkor forrald fel és hagyd visszahűlni 37°C körülire. Ha van vízszűrőd, akkor közvetlenül is használhatsz csapvizet, feltéve, hogy a vízszolgáltató jó minőségű, káros anyagoktól mentes vizet ad. Fontos, hogy közvetlenül a csapból soha ne engedj meleg vizet, a meleg csapvíz víz beöntésre nem alkalmas, mivel a ház vízmelegítő tartályában általában élnek baktériumok, gombák.

Ha oldattal végzed

A beöntőfolyadékba lehet különböző anyagokat tenni, mint például sót, olajat, gyógyszert (orvosi előírás szerint), tea főzetet, kávé főzetet. Ha desztillált vizet használsz, oldj fel benne literenként egy csapott evőkanál tiszta sót (kb 9 grammot), így fiziológiás sóoldatot kapsz. Ajánljuk figyelmedbe beöntés receptjeinket, amik között egyenként átvesszük az egyes beöntés fajtákat, részletesen tárgyaljuk például a kávés beöntést is.

Az otthoni beöntés menete​

 1. Síkosítsd be a beöntő eszköz végét és a végbélnyílás környékét.

 2. Vezesd be a beöntőfejet a végbélbe minimum 5 centiméter mélyre.

 3. Fecskendezd be a folyadékot, de csak lassan és óvatosan adagold. A beöntés sebességét és ütemét neked kell kitapasztalnod, a lényeg, hogy ne legyen kellemetlen érzésed.

 4. Tartsd bent a folyadékot legalább néhány percig (akár 10-20 percig is), amíg a székelési inger meg nem jön. Nem kell erővel bent tartani, ha jön az inger, nyugodtan fejezd be a műveletet, székelj.

 5. Ürítsd ki. Amikor készen állsz a székelésre, ülj a WC-re, és ürítsd ki a belet a szokásos módon. A folyadékkal együtt a vastagbélből feloldott széklet is távozik.

 6. Pihenj meg, adj magadnak fél órát az otthoni beöntés után. Azért is jó ha otthon vagy, mert jöhet újabb székelési ingered. 

 7. Tisztítsd meg az eszközt egyből a művelet után, így elkerülheted, hogy elszaporodjanak benne a baktériumok, bebüdösödjön, tönkre menjen. 

Hol, milyen pózban végezd?

A beöntést általában az ún. bal oldali fekvő pózban végzik, mivel ez a legkényelmesebb és legmegfelelőbb testhelyzet a folyadék bevezetéséhez a bélbe. Ha a bal oldalunkon fekszünk, a vastagbél görbülete miatt a gravitáció is a segítségünkre van a folyadék mélyebbre engedésében. Az oldaladon fekve a jobb a térded húzd a fejed felé, a lábad hajlítsd be, de maradjon a földre támasztva. Így a jobb kezeddel kényelmesen hozzáférsz a fenekedhez és könnyen tudod kezelni a beöntő eszközt vagy fecskendőt.

Háton fekve, felhúzott térdekkel is végezheted a házi beöntést. A lábfejeidet akár a levegőbe is emelheted. A feneked alá tehetsz be törölközőket, hogy a törzsed a fejed felé lejtsen, így a folyadék mélyebbre tudjon áramlani.

Térdelő-ülő póz: térdelj le és hajolj kicsit előre. A felsőtested és a fejed legyen előre hajolva, míg a feneked még mindig a sarkaidhoz közel. Ebben a pózban vezesd be a csövet a végbélnyílásba.

Térdelő-könyökló póz: állj négykézlábra, hajlítsd be a karjaidat, az alkarodra támaszkodj, így a felsőtested előre felé lejt. 

Állva is jól lehet beöntés végezni, ha csak a végbél alsó részének kiürítése a cél. Célszerű a zuhanyzóban, kádban megállni, a felső testtel enyhén előre hajolva.

Elővigyázatossági tanácsok

 • Orvosi konzultáció: mielőtt először alkalmazol otthoni beöntést, javasolt orvossal konzultálni. Ő pontosabb tanácsokat adhat a beöntés megfelelő módjáról és azt is meg tudja mondani, ellenjavallt-e a végzése a te esetedben.
 • Higiéniás körülmények: előkészítés előtt győződj meg arról, hogy minden eszköz és az otthoni környezet is tiszta. Mosd meg a kezed alaposan szappannal és meleg vízzel. 

 • Megfelelő eszközök: vásárolj beöntéshez megfelelő fecskendőt vagy készletet, amely könnyen kezelhető és biztonságosan használható. Ne használj más célra szánt eszközöket.

 • Kiegyensúlyozott folyadékbevitel: fogyassz sok folyadékot a házilagos beöntés előtt és azt követően is. Ez segíthet elkerülni a dehidratációt és támogathatja a vastagbél tisztítását.

 • Lehetséges mellékhatások: bár a beöntés alacsony kockázatú beavatkozás, néhány ember érzékeny lehet rá. Lehetséges mellékhatások közé tartozhat a bélirritáció, az allergiás reakciók vagy a bőrirritáció. Ha nem megfelelően jársz el, okozhatsz magadnak sérülést, fertőzést is. Ha bármilyen nem várt tünetet tapasztalsz, hagyd abba a beöntés használatát és konzultálj orvosoddal!

 • Egyéb egészségügyi szempontok: ha bármilyen alapbetegséged vagy egészségügyi problémád van, vagy terhes vagy, szoptatsz, mindenképpen beszélj orvosoddal a beöntés alkalmazásáról. Vannak olyan helyzetek, amikor a beöntés nem ajánlott vagy különös elővigyázatosságot igényel.

 • Az oldal információi egészséges felnőtteknek hivatottak tájékoztatóként szolgálni, nem helyettesítik az orvosi tanácsokat, így csak saját felelősségedre alkalmazd!

 • Ha panaszod van: a beöntés nem szabad, hogy kellemetlen, fájdalmas érzést váltson ki. Ha ilyet tapasztalsz, vagy ha vérzel, esetleg rosszul vagy, akkor függessz fel mindent, és fordulj orvoshoz!