Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Glicerines beöntés

beontes.hu -
Glicerines beöntés
A glicerines beöntést székrekedés kezelésére alkalmazzák. Tudd meg, miért hatásos és hogyan kell elvégezni.

A glicerin enyhe hashajtó, általában székrekedés kezelésére vagy székletlazításra alkalmazzák. A glicerines beöntés egy olyan eljárás, amely során glicerint tartalmazó folyadékot juttatnak be a végbélbe és a vastagbélbe.

A glicerines beöntés működési elve:

 1. Vízvonzó hatás: glicerin higroszkópos anyag, azaz vízvonzó hatással rendelkezik. A vastagbélbe jutva a glicerin vonzza a vizet a béltartalomhoz, és növeli annak mennyiségét. Ez a folyamat puhábbá és könnyebben üríthetővé teszi a székletet.

 2. Lubrikáló hatás: a glicerint tartalmazó folyadék a végbél falára tapad és csúszóssá teszi a felületét, aminek az eredményeként a széklet könnyebben tud távozni.

 3. A végbél nyálkahártyájának enyhe irritálása: a glicerinek helyi irritáló hatása van a végbél nyálkahártyájára, ami serkenti a végbél izmait a kontrakcióra, azaz székelési ingert érzünk. A kontrakciók segítenek a széklet átjuttatásában a végbélen és a vastagbélen.

A glicerines beöntés hatékonysága és gyorsasága általában a beöntés után 15-30 percen belül jelentkezik, azonban ez az idő egyénileg eltérő lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a glicerines beöntés csak átmeneti megoldást nyújthat a székrekedésre, és nem kezeli a probléma gyökerét. Ha székrekedéssel vagy bármilyen más emésztési problémával küzdesz, fontos konzultálni az orvosoddal. Ő tudja értékelni az állapotodat, és javasolhat hosszabb távú megoldásokat vagy kezelési lehetőségeket.

Mikor alkalmaznak glicerines beöntést?

A glicerines beöntés hatékony lehet a rövid távú székrekedés kezelésében. Ha valakinek székelési nehézségei vannak, és más módszerek (például élelmi változtatások, rosttartalmú étrend, folyadékfogyasztás növelése) nem hoznak javulást, akkor az orvos glicerines beöntést javasolhat.

Mi szükséges hozzá?

Glicerin és körtefecskendő fog kelleni. Ajánljuk figyelmedbe glicerin termékünket, illetve körtefecskendőt is találsz a kínálatunkban, kicsi méretet (40-100 ml között) érdemes választanod. Árulunk előre kiszerelt egyszer használatos glicerines beöntést is, amiből létezik gyerekeknek szánt méret is.

Így készítsd elő: készíts 10% töménységű oldatot (1 egység glicerin 9 egység víz) majd szívd fel a körtefecskendőbe. Készíthetsz töményebb oldatot is, de úgy állítsd össze, hogy egyszerre 5 grammnál több glicerin hatóanyagot ne alkalmazz.

A glicerines beöntés elvégzése:

 1. Kend be a fecskendő végét síkosító anyaggal, hogy megkönnyítse a bevezetést. Ezeket ajánljuk: olaj (pl. ricinusolaj), kenőcs, vazelin (eredeti Vazelin).
 2. Óvatosan helyezd be a beöntőfecskendőt a végbélnyílásba és pumpáld be a glicerines folyadékot.
 3. Tartsd bent, amíg a székelési inger meg nem jelenik. 15-30 perc is szükséges lehet a hatáshoz.
 4. Székelj, majd kicsit pihenj.

A beöntés menetéről, illetve arról, hogy pontosan hogyan végezd, részletesebb cikkünket is ajánljuk figyelmedbe.

Elővigyázatossági tanácsok

 • Orvosi konzultáció: mielőtt először alkalmazol glicerines beöntést, javasolt orvossal konzultálni. Ő pontosabb tanácsokat adhat a beöntés megfelelő módjáról és a személyre szabott dózisról.
 • Higiéniás körülmények: előkészítés előtt győződj meg arról, hogy minden eszköz és a környezet tiszta. Mosd meg a kezed alaposan szappannal és meleg vízzel.  A glicerin is szennyezetlen, gyógyszerkönyvi tisztaságú legyen.

 • Megfelelő eszközök: vásárolj beöntéshez megfelelő fecskendőt, amely könnyen kezelhető és biztonságosan használható. Ne használj más célra szánt eszközöket.

 • Kiegyensúlyozott folyadékbevitel: a glicerines beöntés előtt és után fontos a megfelelő hidratáció. Igyál elegendő folyadékot, hogy elkerüld a kiszáradást.

 • Megfelelő adagolás: kövesd az orvos vagy a gyógyszerész által javasolt adagolási útmutatót. Ne használj több glicerines beöntést, mint amennyit előírtak, és ne használd túl gyakran.

 • Lehetséges mellékhatások: bár a glicerines beöntés alacsony kockázatú beavatkozás, néhány ember érzékeny lehet rá. Lehetséges mellékhatások közé tartozhat a bélirritáció, az allergiás reakciók vagy a bőrirritáció. Ha nem megfelelően jársz el, okozhatsz magadnak sérülést, fertőzést is. Ha bármilyen nem várt tünetet tapasztalsz, hagyd abba a beöntés használatát és konzultálj orvosoddal!

 • Lehetséges ellenjavallatok: ha bármilyen alapbetegséged vagy egészségügyi problémád van, vagy terhes vagy, szoptatsz, mindenképpen beszélj orvosoddal a glicerines beöntés alkalmazásáról. Vannak olyan állapotok, amikor a glicerines beöntés nem ajánlott vagy különös elővigyázatosságot igényel.

 • Az oldal információi egészséges felnőtteknek hivatottak tájékoztatóként szolgálni, nem helyettesítik az orvosi konzultációt.

 • Ha panaszod van: a beöntés nem szabad, hogy kellemetlen, fájdalmas érzést váltson ki. Ha ilyet tapasztalsz, vagy ha vérzel, esetleg rosszul vagy, akkor függessz fel mindent, és fordulj orvoshoz!

Tartalomhoz tartozó címkék: #glicerin #glicerines beöntés