Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kávés beöntés

beontes.hu -
Kávés beöntés
A kávés beöntés menete, tudnivalók, eszközök.

A "kávés beöntés" egy olyan eljárás, amely során friss kávé oldatot juttatunk a végbélbe. Ez a módszer a hagyományos beöntés egy speciális változata, ahol a tiszta víz helyett kávét használnak az öblítéshez.

A kávés beöntést az alternatív orvoslásban és a természetgyógyászatban alkalmazzák. Alapvető célja a béltisztítás, a vérkeringés javítása, a máj működésének elősegítése, az emésztőrendszer támogatása. A hívek szerint segíthet eltávolítani a vastagbélben lerakódott toxinokat, javíthatja a bélmozgást és általános méregtelenítő hatással bírhat. Érdemes megjegyezni, hogy ezek az előnyök az alternatív orvoslásban és a természetgyógyászatban elfogadottak lehetnek, de a hagyományos orvoslás nem tartja igazoltnak őket. 

Ez szükséges hozzá

Olyan kávét válassz, amit kifejezetten beöntéshez készítenek. Enyhe pörkölésű, megfelelő kávészemekből, megfelelő eljárással őrölt kávéra van szükség, lehetőség szerint BIO minősítéssel. Például: CoffeeWell Enema Kávé.

Körtefecskendő helyett beöntő szettet használj, a legjobb hozzá egy nyitott tetejű szilikon ballon, vagy egy saválló beöntő vödör. Az oldal alján a kapcsolódó termékeknél találod a nálunk kapható alkalmas eszközöket.

A kávés beöntés oldatának elkészítése

 1. Forralj fel 600 ml (kb. 2 pohár) vizet egy edényben, lábasban.

 2. Tegyél 2 evőkanál kávét a vízbe, hagyd állni 10 percig.

 3. Szűrd le az oldatot minél finomabb szűrővel.

 4. Hagy visszahűlni a folyadékot közel testmelegre, majd öntsd bele a beöntő edénybe. 

Lehet használni több vagy kevesebb folyadékot is, de a kávé mennyiségét ezzel arányosan változtassuk.  Ha kevés az időd, töményebb kávét is főzhetsz, amit hideg vízzel a megfelelőre hígíthatsz, így nem kell hosszan várnod, hogy lehűljön az oldat.

A beöntés menete

A beöntés menetéről részletesebb cikket is írtunk, a kávés beöntés menete is ugyanez. Az alábbiak szerint járj el:

 1. Készíts elő mindent. A beöntéshez szükséges eszközt, az oldatot, a helyet, ahová le tudsz feküdni. Ügyelj arra, hogy a folyadék hőmérséklete testmeleg legyen, ne legyen forró vagy hideg. 

 2. Helyezkedj el kényelmesen a bal oldaladon, például a fürdőszoba padlóján. Síkosítsd az eszköz fejét krémmel, olajjal (pl. ricinusolaj), vazelinnel. Kenhetsz a végbélnyílásra is, hogy megkönnyítsd a beöntőcső behelyezését.

 3. Végezd el a beöntést. Vezesd be a beöntőcsövet lassan és óvatosan a végbélnyílásba, ne okozz fájdalmat vagy sérülést. Amikor a cső a megfelelő helyen van, nyisd ki a szelepet vagy szorító csipeszt, hogy a folyadék a beáramolhasson. Lassan és fokozatosan engedd a folyadékot a beöntőeszközből, hogy a test hozzászokjon a beöntéshez. Ha kellemetlen feszítést tapasztalsz, állj meg és pihenj egy kicsit. Amikor a folyadék bekerült a bélbe, próbáld meg bent tartani legalább néhány percig, de akár 10-20 percig is bent maradhat. Ügyelj arra, hogy ellazulva feküdj, hogy a folyadék a helyén maradhasson.

 4. Ürítsd ki. Ha székelési ingered van, nyugodtan befejezheted a beöntést. Nem kell erőlködve bent tartani a folyadékot, figyeld a tested jelzését! 

 5. Tisztítsd meg az eszközöket, lehetőség szerint egyből a művelet után, így elkerülheted, hogy baktériumok tapadjanak meg benne. Ügyelj arra is, hogy szárazon tedd el az eszközöket.

Mik a kávés beöntés előnyei?

A kávés beöntéssel kapcsolatban számos előnyről szólnak azok, akik támogatják és alkalmazzák ezt a módszert. Az alább felsorolt potenciális előnyök az alternatív orvoslás és a hívek tapasztalatai alapján merülnek fel, de fontos megjegyezni, hogy a tudományos bizonyítékok az állítások alátámasztására jelenleg korlátozottak vagy hiányoznak.

 1. Méregtelenítés: a kávés beöntés állítólag segít eltávolítani a vastagbélben lerakódott méreganyagokat és salakanyagokat. A hívek szerint a kávé által stimulált vastagbélmozgás fokozza a méregtelenítést.

 2. Bélmozgás javítása: a kávés beöntés állítólag segíti a bélmozgás serkentését és az emésztést, ami hasznos lehet például székrekedés vagy bélgázok esetén.

 3. Energia és vitalitás növelése: a kávéban található koffein stimuláló hatású lehet, és állítólag energiát és vitalitást adhat a beöntés során.

 4. Májműködés támogatása: a kávés beöntés hívei szerint a kávé segíthet aktiválni a máj enzimeit és támogatni a méregtelenítő folyamatokat a szervezetben.

 

A kávés beöntés története

A kávés beöntés nem csak a legújabb "hóbort", valójában először az 1900-as évek óta használják. Az első világháborúban nagy hiány volt morfiumból, amit a sebesült katonáknak adtak, miután megműtötték őket. Kávéból bőven fogyott az osztályon, hogy az éjjel-nappal dolgozó orvosok és ápolónők munkában maradjanak. Mivel a katonák már amúgy is rendszeresen beöntést kaptak a műtét utáni székrekedés kezelésére, az ápolók úgy döntöttek, hogy nem pazarolják el a kannában maradt kávét, hanem hozzáadják a beöntéshez. Nem várt módon ez enyhítette a katonák fájdalmát és segítette a felépülésüket. 

A kávés beöntést Dr. Max Gerson tette világszerte ismertté. Az eljárást az 1930-as években tette a klinikai Gerson terápia részekévé.

Elővigyázatossági tanácsok

 • Konzultálj orvosossal vagy természetgyógyásszal, mielőtt alkalmaznád a kávés beöntést, hogy megfelelő tanácsot kapj a saját helyzetedre vonatkozóan.
 • Higiéniás körülmények: előkészítés előtt győződj meg arról, hogy minden eszköz és az otthoni környezet is tiszta. Mosd meg a kezed alaposan szappannal és meleg vízzel. 

 • Megfelelő eszközök: vásárolj beöntéshez megfelelő fecskendőt vagy készletet, amely könnyen kezelhető és biztonságosan használható. Ne használj más célra szánt eszközöket.

 • Kiegyensúlyozott folyadékbevitel: fogyassz sok folyadékot a házilagos beöntés előtt és azt követően is. Ez segíthet elkerülni a dehidratációt és támogathatja a vastagbél tisztítását.

 • Lehetséges mellékhatások: bár a kávés beöntés általánosan alacsony kockázatú, néhány ember érzékeny lehet rá. Lehetséges mellékhatások közé tartozhat a bélirritáció, az allergiás reakciók vagy a bőrirritáció. Ha nem megfelelően jársz el, okozhatsz magadnak sérülést, fertőzést is. Ha bármilyen nem várt tünetet tapasztalsz, hagyd abba a beöntés használatát és konzultálj orvosoddal!

 • Egyéb egészségügyi szempontok: ha bármilyen alapbetegséged vagy egészségügyi problémád van, vagy terhes vagy, szoptatsz, mindenképpen beszélj orvosoddal a beöntés alkalmazásáról. Vannak olyan helyzetek, amikor a beöntés nem ajánlott vagy különös elővigyázatosságot igényel.

 • Az oldal információi egészséges felnőtteknek hivatottak tájékoztatóként szolgálni, nem helyettesítik az orvosi tanácsokat, így csak saját felelősségedre alkalmazd!

 • Ha panaszod van: a beöntés nem szabad, hogy kellemetlen, fájdalmas érzést váltson ki. Ha ilyet tapasztalsz, vagy ha vérzel, esetleg rosszul vagy, akkor függessz fel mindent, és fordulj orvoshoz!