Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Olajos beöntés

beontes.hu -
Olajos beöntés
Az olajos beöntés egy olyan eljárás, amely során olajat használnak a megszorult széklet eltávolítására, a bél kitisztítására, székelési inger előidézésére.

Az olajos beöntés során az olajat egy beöntő fecskendővel vagy beöntő labdával a végbélbe fecskendezik, ahonnan a vastagbélbe is eljut. Az olajos beöntést székrekedésre, a megrekedt széklet eltávolítására alkalmazzák. Átalános méregtelenítő, egészségmegőrző céllal nem szokás olajos beöntést végezni. A természetgyógyászati gyakorlat felhasznál ásványi olajat, olívaolajat, lenmagolajat, mandulaolajat, ricinusolajat is a beöntéshez.

Az olajos beöntés működési elve

 1. Mechanikai hatás: az olaj a végbélbe és a vastagbélbe jutva beborítja a bélfalat és a székletet, ezáltal segítve a széklet könnyebb kicsúszását, kiürülését. 

 2. Székelési ingert előidéző hatás: az olaj bekapcsolja a bél perisztaltikus mozgását, székelési inger jelentkezik.

 3. Gyulladáscsökkentő hatás: természetgyógyászati megfigyelések szerint bizonyos típusú olajok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhetnek, így enyhíthetik a vastagbél gyulladásos állapotait.

Fontos megjegyezni, hogy az olajos beöntés előtt orvosi konzultáció javasolt, illetve a rendszeres alkalmazás is orvosi tanácsadás mellett történjen. 

Olajok

Az olajos beöntés során gyakran használt olajok közé tartozik az olívaolaj, ásványi olaj, lenmagolaj, mandulaolaj, ricinusolaj. Tiszta, hozzáadott anyagtól mentes olajat válasszunk, ha elérhető belőle bio minősítésű vagy gyógyszerkönyvi tisztaságú, akkor olyat.

Mennyiségek

Az egy alkalommal beöntendő olaj mennyisége 40 és 240 ml között lehet, függően az egyéni állapottól, testsúlytól, orvosi ajánlástól, az alkalmazott olaj fajtájától. Mindenkinek ki kell tapasztalnia a nála hatásos dózist, érdemes kisebb (40-60 ml) mennyiséggel indítani, és ha nem hoz eredményt az eljárás, akkor növelni a dózist. Külföldi országokban kaphatók ásványi olajjal előre megtöltött egyszeri beöntések is, ilyen például a Fleet® Mineral Oil Enema, ami például 118 milliliteres. A hivatkozott termék csak külföldi weboldalakon kapható, mert nálunk nem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel. Minden olaj más-más élettani hatású, így a dózis olajonként más lehet. Ajánljuk figyelmedbe a beöntés kiegészítőket, amiket forgalmazunk.

Előkészületek, szükséges eszközök

 1. Vásárolj beöntő labdát vagy más néven körtefecskendőt. A beöntő készletek, azaz a hosszú csővel, szeleppel ellátott beöntő ballonok nem alkalmasak az olajos beöntés elvégzésére, mert nem lehet őket rendesen megtisztítani a használat után, illetve az űrtartalmuk is túl nagy.

 2. Tisztítsd meg a beöntő eszközöket: mielőtt használnád, szedd szét és alaposan mosd meg minden részét.

 3. Készítsd elő az olajat, legyen testmeleg, vagy ahhoz közeli hőmérsékletű. Bizonyosodj meg róla, hogy nem túl forró, ami különösen veszélyes lenne.

 4. Találj helyet: készíts elő egy csendes és kényelmes helyet, ahol a beöntést elvégezheted, alkalmas hely lehet a fürdőszoba padlója vagy a fürdőkád. Szükséged lesz törölközőre, papírtörlőre. Ha először csinálod, készülj fel rá, hogy minden olajos lesz.

Így végezd el az olajos beöntést

 1. Szívd fel a testmeleg olajat a körtefecskendőbe.

 2. Helyezkedj el kényelmesen, feküdhetsz a hátadon felhúzott térdekkel, vagy az oldaladon is.

 3. Kend be az olajjal a végbélnyílást és a körtefecskendő végét is, hogy az eszköz könnyen becsússzon.

 4. Vezesd be a beöntőfejet a végbélbe minimum 5 centiméter mélyre.

 5. Adagold be az olajat. Lassan, óvatosan pumpáld be, ne okozz magadnak kellemetlen érzést.

 6. Tartsd bent: próbáld meg benntartani az olajat a bélben néhány percig (akár 10-20 percig is), hogy szétáramolhasson, a bélsár feloldódjon.

 7. Ürítsd ki: amikor készen állsz az ürítésre, ülj a WC-re, és ürítsd ki a vastagbelet a szokásos módon. 

 8. Pihenj meg, szánj magadra fél órát.

Elővigyázatossági tanácsok

 • Orvosi konzultáció: mielőtt először alkalmazol olajos beöntést, javasolt orvossal konzultálni. Ő pontosabb tanácsokat adhat a beöntés megfelelő módjáról és a személyre szabott dózisról.
 • Higiéniás körülmények: előkészítés előtt győződj meg arról, hogy minden eszköz és a környezet tiszta. Mosd meg a kezed alaposan szappannal és meleg vízzel. 

 • Az alkalmazott olaj szennyezetlen, 100 %-os, vagy gyógyszerkönyvi tisztaságú legyen.

 • Mindig tisztítsd meg a beöntő eszközt egyből a használat után, így elkerülheted, hogy baktériumok telepedjenek meg benne. Mindig szárazon tedd el az eszközt. Használat előtt is mosd meg, fertőtlenítsd, lehet hogy poros vagy álltában beszennyeződött.

 • Megfelelő eszközök: vásárolj beöntéshez megfelelő fecskendőt, amely könnyen kezelhető és biztonságosan használható. Ne használj más célra szánt eszközöket.

 • Kiegyensúlyozott folyadékbevitel: fogyassz folyadékot az olajos beöntés előtt és azt követően is. Ez segíthet elkerülni a dehidratációt és támogathatja a vastagbél tisztítását.

 • Megfelelő adagolás: kövesd az orvos vagy a gyógyszerész által javasolt adagolási útmutatót. Ne használj több olajat, mint amennyit előírtak, és ne használd túl gyakran.

 • Lehetséges mellékhatások: bár az olajos beöntés viszonylag alacsony kockázatú, néhány ember érzékeny lehet rá. Lehetséges mellékhatások közé tartozhat a bélirritáció, az allergiás reakciók vagy a bőrirritáció. Ha nem megfelelően jársz el, okozhatsz magadnak sérülést, fertőzést is. Ha bármilyen nem várt tünetet tapasztalsz, hagyd abba a beöntés használatát és konzultálj orvosoddal!

 • Lehetséges ellenjavallatok: ha bármilyen alapbetegséged vagy egészségügyi problémád van, vagy terhes vagy, szoptatsz, mindenképpen beszélj orvosoddal az olajos beöntés alkalmazásáról. Vannak olyan helyzetek, amikor a beöntés nem ajánlott vagy különös elővigyázatosságot igényel.

 • Az oldal információi egészséges felnőtteknek hivatottak tájékoztatóként szolgálni, nem helyettesítik orvos vagy egészségügyi szakember tanácsait.

 • Ha panaszod van: a beöntés nem szabad, hogy kellemetlen, fájdalmas érzést váltson ki. Ha ilyet tapasztalsz, vagy ha vérzel, esetleg rosszul vagy, akkor függessz fel mindent, és fordulj orvoshoz!