Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vizes beöntés

beontes.hu -
Vizes beöntés
A vizes beöntés a legalapvetőbb beöntéses eljárás, amely során tiszta vizet használnak a bél tisztítására.

Milyen vízzel végezd a beöntést?

Általában a vizes beöntéshez tiszta vizet használnak, amelyet nem kell további anyaggal vagy kiegészítővel keverni. Ez lehet felforralt csapvíz, szűrt csapvíz, sima csapvíz, palackozott víz (szénsavmentes ásványvíz), desztillált víz is. Előfordulhat, hogy természetgyógyászati vagy orvosi utasítások alapján hozzáadnak gyógyanyagokat is a vízhez. 

Az otthoni beöntéshez általában megfelelő a felforralt majd testmelegre visszahűtött csapvíz. Forralás nélküli csapvizet csak akkor javaslunk, ha van vízszűrőnk, vagy biztosak vagyunk szolgáltatott víz minőségében. A csapvíz minősége jelentősen változhat az egyes régiókban és vízellátó rendszerekben, így bizonyos helyeken a csapvíz jó minőségű és biztonságos a beöntéshez, míg más helyeken ajánlott lehet a palackozott, tisztított vagy szűrt víz használata. Ha aggódik a csapvíz minősége miatt, inkább ne használja.

A beöntéshez használt víz mennyisége

Ha még sosem adtál magadnak beöntést, kezdd el kisebb mennyiséggel, például 300 milliliterrel. Ha minden rendben ment, emeld a mennyiséget, több lépcsőben haladva juss el 1-2 literig. A legtöbb ember számára ez a beöntő víz mennyiség az ideális. Léteznek extrém nagy űrtartalmú 3-4 literes beöntő készülékek is, neked kell kitapasztalnod, hogy mekkora mennyiség hoz eredményt, mennyit érzel optimálisnak.

Kell-e hozzáadni valamit a vízhez?

Alapvetően nem, a víz önmagában alkalmas a beöntés elvégzésére. Ha valamilyen anyagot tesznek bele, akkor azt vizes beöntés helyett már külön néven emlegetik, például kamillás beöntés, fokhagymás beöntés, kávés beöntés, glicerines beöntés, stb. További receptek itt.

A víz hőmérséklete

Az otthoni beöntéshez használt víznek testhőmérsékletűnek célszerű lennie. Ajánlott kb. 36-38 Celsius fokos vízzel dolgozni. Figyelj rá, hogy ne legyen forró a víz, mert ezzel komoly sérülést okozhatsz magadnak. Igény szerint hűvösebb, kézmeleg, esetleg szobahőmérsékletű vízzel is megpróbálhatod, van aki így szereti.

Előkészületek, szükséges eszközök

 1. Vásárolj beöntő labdát vagy beöntő készletet.  A beöntő készülékek egy tartályból és egy beöntőcsőből állnak, alkalmas nagyobb mennyiségű víz beöntésére (1-2-3 liter). A beöntő labda vagy körtefecskendő egyszerűbb, olcsóbb eszköz, segítségével kisebb adag beöntés adható (100-300 ml). Ha bizonytalan vagy, melyiket válaszd, olvasd el cikkünket (beöntő készlet vs. körtefecskendő). 

 2. Tisztítsd meg a beöntő eszközöket: mielőtt használnád, szedd szét és alaposan mosd meg minden részét.

 3. Készítsd elő a vizet. Forrald fel, majd hagyd lehűlni testmelegre. Ha sietsz, járj el úgy, hogy kisebb mennyiséget forralsz, amit hideg vízzel a megfelelő hőmérsékletűre hígítasz. 

 4. Találj helyet: készíts elő egy csendes és kényelmes helyet, ahol végezheted a beöntést. Lehet, hogy szükséged lesz egy törölközőre vagy párnára a kényelmes pozícióhoz. Alkalmas hely lehet a fürdőszoba padlója. 

Így végezd el a vizes beöntést

 1. Helyezkedj el kényelmesen, feküdhetsz a hátadon felhúzott térdekkel, vagy az oldaladon is.

 2. Síkosítsd be a beöntő eszköz végét és a végbélnyílást. Használj olajat (pl. ricinusolaj), kenőcsöt, vazelint.

 3. Vezesd be a beöntőfejet a végbélbe minimum 5 centiméter mélyre.

 4. Adagold be a vizet. Lassan, óvatosan engedd be vagy pumpáld be a vizet, ne okozz magadnak kellemetlen érzést.

 5. Tartsd bent: próbáld meg benntartani a vizet a vastagbélben néhány percig, hogy a bélsár feloldódjon, így a folyamat hatékonyabb legyen.

 6. Ürítsd ki: amikor készen állsz az ürítésre, ülj a WC-re, és ürítsd ki a vastagbelet a szokásos módon. A folyadékkal együtt a vastagbélből kiszabaduló széklet is távozik.

 7. Pihenj meg, szánj magadra fél órát.

 

Elővigyázatossági tanácsok

 • Orvosi konzultáció: mielőtt vizes beöntést alkalmaznál, mindig konzultálj orvossal vagy egészségügyi szakemberrel, akik a legmegfelelőbb útmutatást tudják adni a te egészségi állapotodra vonatkozóan.
 • Higiéniás körülmények: előkészítés előtt győződj meg arról, hogy minden eszköz és a környezet tiszta. Mosd meg a kezed alaposan szappannal és meleg vízzel.

 • Az eszközöket használat előtt és után is célszerű elmosni, fertőtleníteni. Mindig tisztán, szárazon tedd el őket.

 • Megfelelő eszközök: vásárolj beöntéshez megfelelő készletet, fecskendőt, amely könnyen kezelhető és biztonságosan használható. Ne használj más célra gyártott eszközöket.

 • Kiegyensúlyozott folyadékbevitel: a beöntés előtt és után fontos a megfelelő hidratáció. Igyál elegendő folyadékot, hogy elkerüld a kiszáradást.

 • Lehetséges mellékhatások: bár a beöntés alacsony kockázatú, néhány ember érzékeny lehet rá. Lehetséges mellékhatások közé tartozhat a bélirritáció, az allergiás reakciók vagy a bőrirritáció. Ha nem megfelelően jársz el, okozhatsz magadnak sérülést, fertőzést is. Ha bármilyen nem várt tünetet tapasztalsz, hagyd abba a beöntés használatát és konzultálj orvosoddal!

 • Lehetséges ellenjavallatok: vannak olyan helyzetek, egészségügyi állapotok, amikor a beöntés nem ajánlott vagy különös elővigyázatosságot igényel. Ha bármilyen alapbetegséged vagy egészségügyi problémád van, esetleg terhes vagy, szoptatsz, mindenképpen beszélj orvosoddal a beöntés alkalmazásáról.

 • Az oldal információi egészséges felnőtteknek hivatottak tájékoztatóként szolgálni, nem helyettesítik az orvosi konzultációt.

 • Ha panaszod van: a beöntés nem szabad, hogy kellemetlen, fájdalmas érzést váltson ki. Ha ilyet tapasztalsz, vagy ha vérzel, esetleg rosszul vagy, akkor függessz fel mindent, és fordulj orvoshoz!