Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beöntő készlet vagy körtefecskendő?

beontes.hu -
Beöntő készlet vagy körtefecskendő?
Melyiket érdemes választanod? A beöntő készlet általában nagyobb méretű és kapacitású, míg a körtefecskendő kisebb és könnyebben kezelhető. Egyformán jó eszközök, összegyűjtöttük a szempontokat, ami alapján választhatsz. 

Mind a beöntő készlet, mind a körtefecskendő hatékonyan használhatók beöntésre, a választás a személyes preferenciáidtól, kényelemedtől, igényeidtől függ. Itt van néhány összehasonlító tényező, amik segíthetnek a döntésben:

 1. Méret és kapacitás: a beöntő készlet általában nagyobb méretű és nagyobb kapacitással rendelkezik, míg a körtefecskendő kisebb és kevesebb folyadékot tud befogadni. Ha nagyobb mennyiségű folyadékot (1-2-3 litert), szeretnél beönteni, akkor beöntő készülékre lesz szükséged, ami lényegében egy tartály és egy cső. Ha kisebb mennyiség (100-200-300 ml) is elég neked, akkor felesleges nagyobb eszközt venned, a körtefecskendő lesz a jó választás.

 2. Használat módja: a körtefecskendőket össze kell nyomni és kézi erővel bepumpálni a folyadékot. Ha ezt nem szereted, a beöntő készlet jobb választás számodra, ezeknél a folyadék a gravitáció hatására "magától" jut be a testbe, a beöntő tartályt fel kell akasztani a test fölé 0,5-1,5 méter magasra.

 3. Használati könnyedség: a körtefecskendő egyszerűbb és könnyebben kezelhető eszköz. Egy kézzel megfogható, könnyebb irányítani a folyadék áramlását. A beöntő készlet összetettebb lehet, és több összetevőből áll, ami kezdőknek kicsit bonyolultabb lehet. A beöntő készlet előnye, hogy lassabban, folyamatosan adagolva juttatható vele be a folyadék.

 4. Higiénia: az eszközök tisztítása a beöntést alkalmazók rutinjának része, a használat előtt és után is alaposan át kell mosni őket. A beöntő készletnek több része van, ami miatt több idő tisztítani és fertőtleníteni. A körtefecskendő egyszerűbb tisztíthatóságot kínál, könnyebb elkerülni vele a potenciális bakteriális szennyeződést.

 5. Utazás és tárolás: a körtefecskendő kisebb és hordozhatóbb, így alkalmasabb utazáshoz, könnyebb tárolni is. A beöntő készletnek általában nagyobb a mérete és nem olyan praktikus hordozni (kivétel egy-két hordozható típus).

Beöntő készlet:

 • A beöntő készlet általában tartalmazza a következőket: felakasztható beöntő táska vagy tartály, beöntőcső, szorító csipesz vagy szelep a folyadék áramlásának szabályozásához, beöntő fejvég vagy irrigátor.
 • A beöntő táska vagy tartály nagyobb mennyiségű folyadék tárolására szolgál, és gyakran literben vagy más mennyiségi egységben (pl. gallon - Qt) van jelölve. Gyakoriak az 1-2 literes eszközök, de 3-4 literes ballon is létezik.
 • A beöntőcső a tartályból vezeti a folyadékot a testbe. Általában hosszabb és merevebb, hogy könnyebb legyen bevezetni a végbélbe.
 • Az eszközökön van akasztó, aminek a segítségével fel lehet akasztani 0,5-1,5 méterrel a fenék magassága fölé, például kilincsre, szekrényre, zuhanyzóra.
 • A beöntő csövön található egy szorító csipesz (ez kívülről kerül rá) vagy a végén egy elzárószelep van. Ezekkel lehet szabályozni a folyadék áramlásának sebességét, mennyiségét.

Körtefecskendő:

 • A körtefecskendő egy egyszerűbb beöntő eszköz, általában gumiból, PVC-ből, vagy szilikonból készül.
 • Körte alakú, egy csővel vagy irrigátorral a végén, amelyet a végbélbe kell vezetni.
 • A körte összenyomásával a körtefecskendő képes felszívni a folyadékot, majd újra megnyomva szabályozottan kiadni a beöntés során.
 • Kisebb kapacitással rendelkezik, általában 40-500 ml közötti mennyiségű folyadékot tud befogadni.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: #beöntő készlet #körtefecskendő